Как да влезеш в московския Кремъл – подробна инструкция!

Наталия Носова
Крепостта наистина е сърцето на Русия, но като всяка крепост понякога в нея се влиза доста трудно. С нашите инструкции обаче за теб това ще е като детска игра.

За разлика от Червения площад Кремъл винаги се охранява, а за да влезеш вътре ти трябва билет. Има логика: цитаделата в общи линии представлява колекция от архитектурни съкровища и музеи. Освен всичко останало тук е и официалната резиденция на президента.

Ето и отговорите на едни от най-често задаваните въпроси от хората, които искат да посетят Кремъл.

Какво точно мога да видя в Кремъл?

Като музеен комплекс Кремъл включва Кремълската оръжейна (Оръжейната палата) – бивш царски арсенал, построен през XVI в., три катедрали, две църкви и камбанарията на Иван Велики (най-високата сграда в Кремъл, предлагаща изумителни панорамни гледки). Всичко това, естествено, е заобиколено от емблематичните червени стени и 20 кули.

Стените на московския Кремъл са издигнати през XIV в., въпреки че повечето катедрали и дворци се появяват около век по-късно. Оръжейната крие уникална колекция от царски предмети – там ще видиш истински корони, принадлежали някога на руските царе (и още много интересни неща).

Кога мога да посетя Кремъл?

Зависи от сезона. От 15 май до 30 септември кремълските музеи са отворени от 09:30 до 18:00 ч., а от 1 октомври до 14 май те работят от 10:00 ч до 17:00 ч. Четвъртък винаги е почивен ден. Имай предвид, че касите за билети край Кремъл затварят около час преди края на работното време, така че не закъснявай.

Колко струва билетът?

В зависимост от нещата, които искаш да разгледаш, има различни билети.

1) За да посетиш архитектурния ансамбъл на Съборния площад (центъра на Кремъл), където са повечето дворци и църкви, ти трябва билет от 700 рубли ($12).

2) Цената на билета за Оръжейната палата е 500 рубли ($8).

За повече информация – посети  Kreml.ru.

И така, как да стигнеш до касите за билети?

Има само едно място, където можеш да си купиш билети за Кремъл на място – официалните каси под стените на Кремъл. Най-близките метро станции са Боровицкая (сивата линия), Александровский сад (светлосинята линия), Арбатская (синята линия) и Библиотека имени Ленина (червената линия).

Използвай изхода към Александровската градина (Александровский сад) и тръгни към кулата Кутафя, която се вижда лесно – малката бяла кула на портата. До нея се намират касите за билети.

Не ти се чака на опашка? Плати онлайн

На сайта на Московските кремълски музей се предлагат билети онлайн. След като платиш, ще ти изпратят електронен ваучер по имейл. Можеш да си купиш билет до 17 дни преди датата на посещението. Това е единственият сайт, където можеш да си купиш билети за Кремъл.

Трябва ли да принтирам ваучера?

По-добре да го направиш, тъй като трябва да го покажеш на каса 6, 7 или 8. Въпреки това, както се посочва в инструкцията: "Ако сте направили плащането, но не сте получили ваучера, поръчката ви остава валидна". Просто кажи на човека на касата номера на поръчката си и покажи личната си карта или паспорта си.

Ако сте се запътили към Кремъл, ще ви трябва и стая наблизо - ето как можете да си я наемете!

Внимание! Всяко пълно или частично копиране на материали на Russia Beyond без писмено разрешение и директен линк към оригиналната публикация на Russia Beyond, включително от други електронни ресурси, ще се смята за грубо нарушение на Закона за защита на интелектуалната собственост на Руската федерация. Russia Beyond и медийният холдинг RT си запазват правото да реагират на подобни нарушения в различни държави, включително по съдебен ред.

Вижте още:

Този уебсайт използва "бисквитки". Кликнете тук , за да разберете повече.

Приемам "бисквитките"